top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureNafisah Amran

5 Sebab Kena Bebas Hutang

Feel good atau tenang

Jiwa akan rasa lebih tenang tak ada rasa dikejar. Living a debt-free lifestyle allows you to start working toward your financial goals.


Kurangkan financial stress

Stress kewangan boleh menyebabkan pelbagai stress yang lain.




Kurangkan financial burden

More debt, sesak cashflow. Less debt, duit ada baki.


Lebihan Duit

Boleh buat apa dengan duit lebihan? INVEST FOR FUTURE!


More control in life 

A debt-free lifestyle lets you choose what you want to do with your money.

 

Macam mana nak bebas dari hutang?


Mulakan dengan benda yang paling basic dulu iaitu "Mindset Shift".


Ini template dari digital Real Rich Planner.



Kemudian, anda perlu berdepan dengan hutang anda.



Akhir sekali, mulakan tindakan, pilih teknik hapus hutang yang sesuai.


Contohnya, korek semua duit cash/cash assets yang boleh jual, bayar credit card tertunggak tu. Sebab apa? Sebab interest credit card ni 18% per annum.


Ok so contoh ada hutang credit card 10k, asingkan 2000 as emergency fund jika belum ada.


8000 paid off hutang credit card. Baki 2000 kena bayar habiskan secepat mungkin.


Kalau tak ada cash nak bayar? Ikat perut, bayar secepat dan sebanyak mungkin. Boleh?



Ada banyak lagi cara nak hapuskan hutang antaranya Debt Snowball, Debt Avalanche, Balance Transfer Credit Card, Debt Consolidation, and Cancel Debt.


Follow my Instagram story, Insha Allah sedikit sebanyak mindset kewangan akan berubah lebih baik.


Saya dah share banyak tentang hutang, boleh baca di post sebelum ni.



Saya juga ada create budget planner untuk bantu anda baiki cashflow. Get it here.


Urus Gaji ada baki, baki guna untuk hapuskan hutang (atau apa sahaja financial goals anda).


259 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page