top of page
Post: Blog2_Post
  • Nafisah Amran

Persediaan 2023

Persediaan 2023 - Jom buat, steps kecik-kecik je.


NOT about money sahaja, lebih ke arah baiki hidup secara general.


Kita nak steps simple sahaja yang mudah diikuti. Tapi steps besar pun memang ongoing kena buat.


1) Semak nilai akaun atau baki loan


Satu muka surat tak cukup ni, at least 2 muka. List semua akaundan tulis info. Boleh juga cek baki dalam akaun as of Dec 2022 so kita tahu ASSET value kita.


2) Ajak spouse bincang hal financial goals


Banyak yang nak dibincangkan kan? Make sure tulis ok hasil perbincangan tu.


Ini pulak contoh financial goals 🎯


3) Remove device, especially device lama yang dah jual/ bagi orang lain pakai.


4) Persediaan tak nak serabut hal kenderaan


NFC & RFID ✅

Duit minyak topup ke SETEL (kalau guna Petronas) ✅

Parking APPS FlexiParking untuk KL Selangor ✅


5) Buat senarai TakNak & solusi ini ⚡️


Contoh: bila saya retire, TAKNAK bayar loan rumah dah.


Solusi — cepat habiskan bayar loan rumah sebelum umur (??)


Taknak & Nak! Saya share skit pasal rumah saved under highlights





Ini contoh lain persediaan 2023:

Ini 4 perkara yang perlukan MASA.


Planning & usaha berterusan untuk jangka masa panjang akan menampakkan hasil, walaupun amaun kecik.


Kita nak guna konsep “compound interest".


Planning saya serah kat anda ikut kesesuaian tapi idea nya banyak saya share di IG story on daily basis.


Ada yang saya saved cth hal bayar hutang rumah, education plan ada di blog


Jom bersedia dari sekarang! Banyak lagi yang saya share di IG highlights Persediaan 2023.



183 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page