• Nafisah Amran

Kat Mana Nak Menabung Untuk Anak?

Education Plan anak perlu ada portfolio begini (jangan satu tempat jer)


Antara 4 ni pilih 2-3 dah ok.

Ada idea boleh share kat komen⤵️


Build portfolio Education Funds so ada


1-Low risk low return tapi guaranteed

2-Medium risk over long term to balance kan portfolio kita.

3-High risk high return to maximise kan duit kita.



So if anda tanya saya,


1) Low risk - SSPN , Tabung Haji, ASB


2) Medium risk - Unit Trust, Robo advisor with global exposure cthnya Wahed, private mandate platform


3) High risk - Saham, Crypto


So saya letak di 4 tempat iaitu SSPN, UT, Wahed, Crypto.

So 4 ni cukup untuk balance kan dana pendidikan anak-anak saya dimana ada yang low risk SSPN so duit tak susut modal. Jika worst case senario, ekonomi sangat teruk, duit ni ada.


Saya suka crypto (pls berilmu dulu) - sebab crypto mampu max kan return untuk duit yang saya invest.

Untuk crypto saya invest duit education plan di COIN yang ada ecosystem sendiri cthya Ethereum, LUNO, DOT, AVAX.

Untuk crypto ini dikira low risk low return, so sesuai untuk education fund, sebab target ialah masuk sikit-sikit untuk long term (Dollar Cost Averaging).


Boleh tengok video ini saya ada explain sikit tentang dana pendidikan. Tapi ini bukan financial

advise ya, pls do own research & understand your risk profile.


Tengok Instagram Highlight: Education Plan



473 views0 comments

Recent Posts

See All