• Nafisah Amran

Ajar Anak Cara Belanja Duit Raya

Duit raya anak, invest semua 100%? Is there a better way to teach our kids?


Dulu ini mindset saya (lepas mampu simpan, sebelum tu terguna duit anak haha).


Jadi sekarang, cara nak ajar anak pandai guna duit ialah (keyword AJAR)...


1) Anak rasa itu duit mereka

2) Anak decide nak guna/belanja macam mana

3) Let them experience using the money

4) Let them see the money grow

5) Talk about the way they spend those money


⭐️Tips to guide - bahagi duit to spend (belanja) atau contribute to something/invest


Jadi, kat mana nak invest duit anak?


Ada banyak platform untuk invest duit anak, low risk macam SSPN, UT atau TH.


Untuk anak-anak saya, mereka pilih untuk belanja sikit dan simpan sikit di Wahed Invest.

Selain Wahed, invest kat sini pon dah cukup molek. Bukak akaun anak-anak.



Cuba cek link ini:


https://www.asnb.com.my/asnbv2_3services.php#pendaftaranakaun


Video kat bawah tunjuk macam mana saya cuba ajar anak-anak saya untuk guna duit raya mereka.


Discuss duit raya dengan anak-anak.


Tujuaan ➡️create money habits that include:


1) Contribute to others

2) spending within limit

3) Invest for long term


Will they learn? Yes Insha Allah!!


Tugas kita as parents beri awareness & set mindset positive.


Tak ada cara salah atau betul, ni contoh discussion yang berjaya direkod je.


Yang tak rekod tu macam-macam gaya 🤣


Ini feedback dari followers cara mereka ajar anak belanja duit


221 views0 comments

Recent Posts

See All