top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureNafisah Amran

10 Facts about My Emergency Fund

Updated: Oct 12, 2022


 

➊ Saya asingkan EF dari savings lain. Tak campur langsung.


➋ EF saya save kat ASB. Janganla letak dalam akaun bank biasa, rugi duit tu tak ‘beranak’. Amount EF usually banyak dan kita tak guna so kenalah invest the money!


➌ Amount patut EF (refer gambar) , saya & suami bahagi dua , letak ASB masing-masing.


➍ Kenapa both ada EF sendiri? Emergency yang paling emergency (salah sorang pergi, masa ni ada duit sendiri nak akses).


➎ MORA kami simpan semua as EF on top of apa yang dah ada.


➏ Pernah keluarkan untuk repair gearbox kereta RM3000.


➐ Both kami dalam bidang takaful so kami pilih untuk simpan 6 bulan~12 bulan.


➑ Akan stop bila dah reach target EF yang nak. Kalau terguna EF lepas tu, akan cover balik amount terguna.


➒ Dulu tak pernah fikir pasal EF, bila start journey budgeting baru belajar & faham konsep EF.


➓ EF kami simpan cash sahaja, tidak simpan dalam bentuk emas atau lain-lain sebab bila terdesak, cash is king!


Moga bermanfaat!

Boleh amik points yang anda rasa ok




Recent Posts

See All

Comments


bottom of page