• Nafisah Amran

10 Facts about My Emergency Fund

Updated: Feb 2


Saya asingkan EF dari savings lain. Tak campur langsung.


EF saya save kat ASB. Janganla letak dalam akaun bank biasa, rugi duit tu tak ‘beranak’. Amount EF usually banyak dan kita tak guna so kenalah invest the money!


Amount patut EF (refer gambar) , saya & suami bahagi dua , letak ASB masing-masing.


Kenapa both ada EF sendiri? Emergency yang paling emergency (salah sorang pergi, masa ni ada duit sendiri nak akses).


MORA kami simpan semua as EF on top of apa yang dah ada.


Pernah keluarkan untuk repair gearbox kereta RM3000.


Both kami dalam bidang takaful so kami pilih untuk simpan 6 bulan~12 bulan.


Akan stop bila dah reach target EF yang nak. Kalau terguna EF lepas tu, akan cover balik amount terguna.


Dulu tak pernah fikir pasal EF, bila start journey budgeting baru belajar & faham konsep EF.


EF kami simpan cash sahaja, tidak simpan dalam bentuk emas atau lain-lain sebab bila terdesak, cash is king!


Moga bermanfaat!

Boleh amik points yang anda rasa ok


Recent Posts

See All