• Nafisah Amran

Emas Boleh Consider as Emergency Fund?

Ramai suka tanya, dan saya pernah buat poll about this ⤵️


Ramai yang sanggup jual emas jika jadi emergency terpaling kecemasan iaitu hilang pekerjaan.


Since emas ni senang nak dicairkan, maka boleh nak jadikan as part of emergency fund.


Tapi pastikan anda set rules anda contohnya :

✔️ Sanggup jual emas yang mana?

✔️ Nilai emas tu dah beli masa harga emas rendah (tak rugi)

✔️ Cukup EF Cash utk urgent unforeseen situation cth kereta rosak/paip rumah bocor etc.

✔️ EF emas ni utk perkara mcm job loss sbb ada masa nak pergi jual emas tu…


Saya personally tak kira emas perhiasan sebagai EF sebab saya hanya ada 2 jer dan nak simpan 7 keturunan 🤩. Emas gram pun baru ada sedikit. Might berubah later .


Please swipe for more info ⤵️


168 views0 comments

Recent Posts

See All