• Nafisah Amran

Cash Envelope System: Berkesan Ke?

Cash envelope ni ⤵️


1. Memudahkan urusan, withdraw duit skali je sebulan.

2. Dah withdraw banyak, sebab tu categories guna envelope macam ni.

3. Bukan semua cash, if lifestyle anda memang ada perbelanjaan yang guna cash, withdraw yang tu je.


➡️This video nampak macam banyak benda nak buat sebab saya nak terangkan pada anda.


Basically withdraw cash, instead of sumbat dalam dompet semua, just ada 2-3 envelope untuk set duit tu untuk belanja apa.


Tu je. Takyah ada dua set camni pon tak apa. Tolong tengok video lama & IG highlights saved, this is actually very simple.


P/S: saya guna cash & cashless. Ini untuk cash envelope setup sahaja.

Dalam video di bawah ni saya ada cakap tentang jenis cash envelope yang ada, isu keselamatan, macam mana cara nak setup, semua nak guna cash ke?

Sedekah… sediakan siap-siap. Hulur skit bila ada detik di hati. Anda taknak buat macam ni takpe, masing-masing cara lain-lain. Sedekah online pun ada je saya buat tapi saya suka hulur randomly.

Ada banyak sangat cara nak urus cashflow.


Orang putih panggil budgeting, ada banyak cara.


Mungkin kita ni tak biasa dengan cara-cara urus duit jadi bila orang buat cash envelope, kena gelak, kena kutuk.


Bila saya ajak Malaysian PLAN tentang duit mereka dalam buku planner, people judged saying buang masanya.


All this budgeting method is a PROVEN way to improve cash flow. Siapa buat, dia dapat, cash flow improve Insha Allah.


Jadi jika anda dalam situasi yang memerlukan CARA LEBIH BAGUS untuk urus duit anda, sebab cara anda sekarang tidak menambah baik kewangan anda…


Just DO IT. Tak kisah apa orang mengata, mereka bukan beli beras kita. Mereka tak ada masa kita pencen nanti, they are not there when we struggle to pay our bills. And certainly they are not there to celebrate when we are debt free!


Hanya kita... because this is our own journey.


I will keep doing this to help you with this journey. Check my Instagram story on weekdays.


Saya berharap sedikit sebanyak anda dapat “Money Awareness” then take necessary actions, tak kisah lah cara cash envelope ke, cara apa pun.


I wish to inspire Malaysian to take action towards better cashflow.




755 views0 comments

Recent Posts

See All