• Nafisah Amran

Sinking Fund Ni Apa?

Updated: Apr 25

Tabung Raya atau Sinking Fund Raya tu maksudnya⤵️


Today (hari gaji lepas bulan raya):

  • Set aside RM250.

  • So setiap bulan, save up RM250.

Usually kita guna autodebit TABUNG by MAE @mymaybank.


So dekat nak raya penuhlah. RM3000 tabung raya. Tapi ikutlah jumlah anda nak saved..


Contohnya nak RM6000, sebulan kena lah save RM500.


Yezzaa setahun la gigih simpan dulu duit nak guna for belanja raya.


Bukan BuyNow pay later, tapi save dulu, belanja later konsepnya gitu.


IG Reels Sinking Fund Raya 2022

1. https://www.instagram.com/reel/CcUc5xgDiw1/?utm_source=ig_web_copy_link

2. https://www.instagram.com/reel/CcR5LekJyPG/?utm_source=ig_web_copy_link

3. https://www.instagram.com/reel/CckHLIJDxZi/?utm_source=ig_web_copy_link

4. https://www.instagram.com/tv/CcmY8Ozp4P-/?utm_source=ig_web_copy_link

5. https://www.instagram.com/reel/CcmGqh8pEC4/?utm_source=ig_web_copy_link


Sebelum kita start investing, jangan dilupakan Sinking Funds yer dalam monthly budget kita.


Kenapa kena ada? Supaya kita tak korek duit investment tu, or paling teruk, supaya tak guna credit card swipe untuk renew insurans kereta la, swipe untuk birthday party besar-besaran la.


Nak birthday besaran takde masalah, marilah kita sinking fund siap-siap.


Senarai ini antara ideas untuk start setup sinking funds.


Jangan lupa tengok IG highlights, dan YouTube channel for SF story lagi ya. Oh kat IG feed pon banyak.


Tugas sinking fund ni yang bestnya⤵️


Simpan simpan simpan... tiba masa nya..

ENJOYYY! Spend the money! 🥳🥳


Income - Savings = Expenses.


Boleh buat, percayalah.


Start dulu small amount untuk jadikan habit menyimpan, lepas tu tambah amount.


If anda nak step by step⤵️


Boleh guna buku Money Matters utk EDIT cashflow sedia ada & have new structured budget.


Cara guna workbook pun ada di website ni dan YouTube.


Kelebihan buat budgeting?


Boleh implement konsep Income - Savings = Expenses.


Buat dulu baru rasakan magic nya!


Workbook & Cash Envelope System adalah proven untuk bantu buat budgeting.

122 views0 comments

Recent Posts

See All