• Nafisah Amran

Sinking Fund Ni Apa?

Updated: 4 days ago

Sinking Fund tu maksudnya⤵️


Simpan duit sikit-sikit dulu setahun kemudian baru belanja. Duration tak kisah berapa lama, cth dari sekarang sampai bulan 4 nak guna duit, so ada berapa bulan?


Contoh: Hari ni (hari gaji lepas bulan raya)

  • Set aside RM250.

  • So setiap bulan, save up RM250.

Usually kita guna autodebit TABUNG by MAE @mymaybank.


So dekat nak raya penuhlah RM3000 tabung raya. Tapi ikutlah jumlah anda nak simpan...


Contohnya nak RM6000, sebulan kena lah save RM500.


Setahun la gigih simpan dulu duit nak guna for belanja raya.


Bukan BuyNow pay later, tapi save dulu, belanja later konsepnya gitu.


IG Reels Sinking Fund Raya 2022

1. https://www.instagram.com/reel/CcUc5xgDiw1/?utm_source=ig_web_copy_link

2. https://www.instagram.com/reel/CcR5LekJyPG/?utm_source=ig_web_copy_link

3. https://www.instagram.com/reel/CckHLIJDxZi/?utm_source=ig_web_copy_link

4. https://www.instagram.com/tv/CcmY8Ozp4P-/?utm_source=ig_web_copy_link

5. https://www.instagram.com/reel/CcmGqh8pEC4/?utm_source=ig_web_copy_link


Bukan raya je boleh buat Sinking Fund, banyak lagi benda yang kita boleh guna konsep sama. Simpan dulu, belanja kemudian. Contoh yang paling senang ialah handphone.

Sekarang banyak kerja yang perlu pakai phone, nak buat content perlu pakai phone untuk record & edit 📱


Jadi mungkin dah boleh agak in few years dah kena upgrade. Why not simpan duit tu dari sekarang?


As a heavy mobile user dan memang fully utilized it, nak tukar telefon tiba-tiba memang sakit cashflow.


Saya jangkakan phone saya ni dalam 3 tahun lagi bakal perlu ditukar... so better save up from now.





Sebelum kita start investing, jangan dilupakan Sinking Funds ye dalam monthly budget kita.


Kenapa kena ada? Supaya kita tak korek duit investment tu atau paling teruk, supaya tak guna credit card swipe untuk renew insurans kereta la, swipe untuk birthday party besar-besaran la.


Nak birthday besaran takde masalah, marilah kita sinking fund siap-siap.


Senarai ini antara ideas untuk start setup sinking funds.


Jangan lupa tengok IG highlights, dan YouTube channel for SF story lagi ya. Oh kat IG feed pun banyak.


Tugas sinking fund ni yang bestnya⤵️


Simpan simpan simpan... tiba masa nya..

ENJOYYY! Spend the money! 🥳🥳



Boleh buat, percayalah.


Start dulu small amount untuk jadikan habit menyimpan, lepas tu tambah amount.


If anda nak step by step⤵️


Boleh guna buku Money Matters untuk EDIT cashflow sedia ada & have new structured budget.


Cara guna workbook pun ada di website ni dan YouTube.


681 views0 comments

Recent Posts

See All