• Nafisah Amran

My Emergency Fund

Updated: Jan 10


Saya tak pernah wujudkan emergency fund sampailah saya mulakan budgeting journey.


Savings memang ada, tapi semua sumbat kat satu tempat. Itulah nak cuti travel, itulah jika kena tukar tayar kereta, itulah duit kalau nak kena baiki rumah, itu juga duit beli big purchase, beli ticket cuti pergi Europe.


Big mistake, dan saya tahu, ramai yang begini kan? Savings ada tapi too general.


Save save duit, incase nak guna... guna je lah.


Konsep save tu betul, cuma mari kita asingkan satu, KHAS untuk emergency fund (EF) sahaja.


Perasaannya bila ada EF yang asing dari savings lain, macam ada payung dengan extra shield superhero 😂.


Tahun ini je baiki kereta semua major. Gearbox rosak 3000, pastu kereta Peugeot tu rosak apatah... fuhh. Oh ok, steering rack, still, apa tah 😅


Tapi bila bayar guna EF, eh lain lah perasaan tu. Dulu-dulu kereta rosak, bayar guna cashflow gaji bulan tu or korek savings. Oh swipe CC tu biasaaaaa. So bila ada EF, lain, lainnn sangat perasaan tu.


Sebab EF itu fungsinya memang untukn emergency. Apa kes emergency yag boleh guna EF ni? As per picture.


So how much EF anda nak build up? 3 months expenses? 6? Or 12 months?


Bacaan lanjut: Sharing di Minggu Saham Digital PNB


Jika anda menggunakan Budget Planner Money Matters, dalam planner ini dah ada template untuk kira EF anda dan tracking untuk penuhkan EF.


Money Matters ialah budget planner untuk membantu ada URUS cashflow anda sendiri dengan lebih efektif. Hanya RM50 , versi 2022, boleh dapatkan di sini






275 views0 comments

Recent Posts

See All