• Nafisah Amran

My Emergency Fund

Updated: Feb 2


Saya tak pernah wujudkan emergency fund sampailah saya mulakan budgeting journey.


Savings memang ada, tapi semua sumbat kat satu tempat. Itulah nak cuti travel, itulah jika kena tukar tayar kereta, itulah duit kalau nak kena baiki rumah, itu juga duit beli big purchase, beli ticket cuti pergi Europe.


Big mistake, dan saya tahu, ramai yang begini kan? Savings ada tapi too general.


Save save duit, incase nak guna... guna je lah.


Konsep save tu betul, cuma mari kita asingkan satu, KHAS untuk emergency fund (EF) sahaja.


Perasaannya bila ada EF yang asing dari savings lain, macam ada payung dengan extra shield superhero 😂.


Tahun ini je baiki kereta semua major. Gearbox rosak 3000, pastu kereta peugeot tu rosak apatah... fuhh. Oh ok, steering rack, still, apa tah 😅


Tapi bila bayar guna EF, eh lain lah perasaan tu. Dulu-dulu kereta rosak, bayar guna cashflow gaji bulan tu or korek savings. Oh swipe CC tu biasaaaaa. So bila ada EF, lain, lainnn sangat perasaan tu.


Sebab EF itu fungsinya memang untukn emergency. Apa kes emergency yag boleh guna EF ni? As per picture.


Esok saya nak upload video ‘How to Build Up EF from Cashflow Gaji Bulanan’

Stay tune!


Kat IG highlights dah ada EF folder, story harini nanti masuk dalam tu juga.


So how much EF anda nak build up? 3 months expenses? 6? Or 12 months?


Recent Posts

See All