top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureNafisah Amran

Jom Mula Buat Sinking Fund 2025

Sebelum anda start investing, jangan dilupakan Sinking Funds ye dalam monthly budget kita.


Sinking fund ni apa?

Sinking fund ni konsepnya ialah bila kita simpan duit sikit-sikit dulu, dah cukup masa baru guna.


Saving dan sinking fund tu sama ke?

Sinking fund ni adalah sejenis savings TETAPI kita simpan untuk SPECIFIC PURPOSE macam raya contohnya.


Okay, jadi kenapa kena ada SF ni?

Supaya kita tak korek duit investment tu, atau paling teruk, supaya tak salah guna credit card.


Kalau anda perasan, tahun 2025 akan ada banyak perbelanjaan besar.


17 Februari - Back to school untuk yang ada anak masih bersekolah.

1 Mac - 1 Ramadan.

31 Mac - 1 Syawal.


Sinking Fund Raya semestinya wajib ada setiap tahun. Siapa ada angkat tangan! 🙋🏻‍♀️Lepas raya ni siapa belum ada jom mulakan sekarang.


Kalau anda mulakan bulan ni, anda ada masa 11 bulan lagi untuk kumpul Back to School fund dan 12 bulan lagi untuk Raya fund. Sempat sangat tu nak kumpul, kan?



Tapi macam mana nak mula setup sinking fund ni?


Mula-mula anda perlu senaraikan dulu anda nak simpan duit untuk events apa. Apa sinking funds yang wajib dan special untuk anda?


Ini contoh sinking fund kami, bawah 3 tu memang kena ada sebab belanja paling banyak.


3 yang atas tu NAK spend for it. Nak buat korban, nak travel & nak sambut anniversary.


Senarai ini antara ideas untuk anda start setup sinking funds.



Okay lepas dah tahu nak simpan untuk apa, macam mana kita nak setup tabung sinking fund ni?


Sambung baca di sini: Cara Setup Sinking Fund


Read more about Sinking Fund here


Follow Instagram @thecashflowedit @tcespreadsheet @nafisah_amran for more financial tips.


Shop our digital products here


For physical product, get it on our Shopee or TikTok Shop


427 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page