top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureNafisah Amran

Cara Setup Sinking Fund

Kalau anda tak sempat buat Sinking Fund Raya tahun ni tak apa! Jom kita mulakan Sinking Fund 2025 pulak 😍


Apa yang bestnya buat sinking fund ni?

  • Elak salah guna credit card

  • Latih diri untuk belanja ikut kemampuan

  • Tak perlu tunggu gaji untuk beli barang

  • Tak perlu guna duit kecemasan/ EF


Tapi, anda tau tak macam mana nak mulakan sinking fund ni?


Bagi yang belum pernah buat sinking fund raya sebelum ni, korang kena buat macam ni dulu untuk tahu berapa amaun yang kena kumpul.


Yang pertama, KIRA dulu berapa banyak yang anda perlukan untuk perbelanjaan raya atau any events (travel, anniversary, korban etc.)



Boleh guna template Raya/ Festive budget dalam Brilliant Budget planner ni. Mudah, korang cuma perlu isi je. Dapatkan Brilliant Budget planner di sini.


 

Next, BAHAGI jumlah tersebut dengan berapa bulan lagi anda nak achieve target.

Contoh, RM3000 bahagi 12 bulan.


 

Bila dah kira amaun tu, SIMPAN ke dalam sinking fund setiap bulan. Konsisten buat sampai tahun depan, bulan 3 anda dah akan cukup RM3000 khas untuk raya.


So that raya tahun depan, takdelah usik duit gaji kan? Sebab dah kumpul untuk raya siap-siap dari sekarang 😍


Dapat gaji lepas ni, terus mulakan ok.


 

 Jangan lupa track progres sinking fund anda ya. Kena rekod setiap duit yang keluar masuk dalam tabung SF ni supaya kita sedar kalau terguna, boleh lah topup semula amaun tu.


Kalau nak senang, track je guna Sinking Fund tracker dalam TCE Budget Spreadsheet ni.


Chart SF ni auto generate je tau once anda isi data. Boleh tengok berapa berjaya simpan, baki, berapa bulan lagi nak capai target.



Cara guna spreadsheet ni mudah sangat, siap dapat video guide cara guna dan dapat join FB support group untuk tanya soalan.


TCE Budget Spreadsheet RM40 get it here.

Nantikan juga our new Sinking Fund Spreadsheet, coming to you soon!


Kalau anda lebih suka tulis-tulis, boleh juga track SF progres anda guna Brilliant Budget planner kami ni.


Video guide cara guna dan FB support group juga diberikan.

Brilliant Budget Planner now on clearance sale, get it here



Boleh gunakan cara setup yang sama untuk event lain selain hari raya juga. Konsepnya tetap sama, simpan duit sikit-sikit untuk guna kemudian hari.



Read more about Sinking Fund here


Follow Instagram @thecashflowedit @tcespreadsheet @nafisah_amran for more financial tips.


Shop our digital products here


For physical product, get it on our Shopee or TikTok Shop






Recent Posts

See All

Comments


bottom of page