top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureNafisah Amran

Monthly Budget

Updated: Aug 4, 2023

Monthly Plan


Hidup ini bukan hal duit aja, kena ada balance juga. Jika rasa overwhelmed, tulis - declutter your mind.


Planner Brilliant Budget ada page ni untuk kita tulis agar tidak terlupa “part” lain dalam hidup.


Monthly Budget


Start tulis kewangan, awareness akan naik 📈 nanti baru dapat idea macam mana nak better cashflow.


Guna budget planner BB ni,template & guide ✅


Pernah kira berapa % belanja/savings/invest? Ini benchmark cara urus cashflow. Remember ini bukan wajib, hanya starting point untuk check cashflow anda ✨


Budgeting ni tulis dulu on paper kasi nampak jelas camni. Baru cuak skit kan 🥹

Budget Planner ni dah ready template dan guide.



Guna template dalam budget planner ni lebih mudah untuk kita belajar macam mana nak urus gaji. Ini hanya contoh, anda buat ikut gaji & perbelanjaan setiap bulan.


Contoh situasi ini ialah orang yang bergaji RM1500 (duduk dengan family). Panduan ini untuk bantu anda urus gaji guna cara 50/30/20. Gaji berapa pun tak kisah, cuba dulu guna cara ini untuk baiki cashflow kita.


Mula dari sekarang baiki kewangan secara sistematik! ✨


Cycle Gaji


Hari Gaji/ Payday= hari pertama dalam Cycle Gaji


Cycle Gaji fungsinya untuk list out:

⚡️events yang bakal terjadi

⚡️expected purchase wants

⚡️due bills

⚡️to expect extra belanja cthnya jika cuti sekolah, pasti ada kos extra kan


If dari awal dapat gaji kita boleh expect expenses ini, kita boleh plan how to use gaji kita dengan effective ❤️


Weekly Planning


Sebelum beli groceries, check dulu apa ada dalam peti dan buat meal planning supaya


✅ Tiada pembaziran bahan mentah/kering

✅ Belanja lebih terkawal, guna apa ada je

✅ Jimat masa & tenaga, sebab dah plan siap siap untuk setiap minggu nak menu apa


Track Spending


Bila buat track spending ni kita tahu berapa duit kita habis untuk belanja seperti grocery, makan luar, transport dan sebagainya. Bila buat macam ni kita tahu duit kita pergi mana untuk keperluan atau lebih kepada kehendak?


Jadi, lebih mudah untuk kita take action baiki cashflow dengan lebih baik ✅


Review Gaji


Sambung ayat tak habis dalam video di bawah


BOLEH FOKUS GOAL KITA.


Review Gaji ni untuk nampak jelas dan nyata duit kita habis ke mana.


Baki Gaji boleh catat skit macam ni. Ada orang baki gaji ribu-ribu, jangan biar dalam akaun, rugi! Fikir nak buat apa dengan baki. Invest/ save/ future use?


Bila tulis pasti lebih clear.


956 views0 comments

Recent Posts

See All

Debt

Comments


bottom of page