top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureNafisah Amran

Setup Hari Gaji

Apa setup saya bila dapat gaji?

Selaku CFO, saya buat flow, suami saya buat bayaran ๐Ÿ˜„

Gaji gabung, tapi tak keluar akaun masing-masing. Transfer ikut perlu. Faham ke ๐Ÿ˜ฌ


Masuk gaji, kira zakat 2.5% pastu bayar.

Kadang lambat gak, tapi setiap bulan buat terus.


1) Ambil cash untuk kegunaan sebulan, dah tau amaun yang perlu, biasanya sama je tak berubah sangat.


Letak cash macam dalam gambar - ikut envelope untuk tujuan masing-masing. Baru nampak kegunaan cash hanya untuk ini.



2) Transfer komitmen besar yang perlu dibayar iaitu rumah. Hutang kereta jika ada. Hutang-hutang lain jika ada. Transfer ke akaun tersebut/ bayar pada tarikh/ tolak autodebit.


In our case - tinggal loan rumah, bayar pada 1hb, transfer ke akaun loan tersebut siap-siap.


3) Transfer duit makan ke MAE. Suami saya guna apps MAE dekat phone dia, saya pegang card physical MAE untuk beli barang dapur.


4) Bayar bills/ insurans guna credit card. Jumlahkan, tekan bayar & masuk duit ke CC terus atau kadang-kadang delayed jugak cuma gaji yang sama bayar CC tu.


5) Transfer duit Sinking Fund sekolah anak, ini amaun besar, terus zass transfer. Bayar yuran quarterly tapi kami simpan put aside setiap bulan.


6) Sinking fund dan SSPN auto debit dari akaun gaji. Tahu jumlah ini. Biar dalam akaun.


7) Transfer duit ke akaun investment cth crypto/ stocks/ topup dulu akaun-akaun ini, tunggu masa sesuai nak beli.


8) Bayar apolagi eh.


9) Dah tau lebih kurang baki, tengok Shopee kot ada benda nak beli.


10) Income suami saya income utama, gaji berubah-ubah tak fixed, ada masa kena adjust.


Ini basic, ada bulan tak sama. Ikut time tu.


Get Brilliant Budget Planner:




740 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page