• Nafisah Amran

Mulakan Urus Kewangan

Updated: Oct 28



Bagaimana nak urus kewangan sendiri? Dengan cara yang betul? Personally pada saya tiada cara yang salah, tapi perhaps ada guidelines yang kita boleh ikut. Guidelines ini telah dibuat oleh mereka yang pandai urus cashflow, direkodkan & dibuat oleh lebih ramai orang, so cara in ini proven as a succesful way.


Kita tak perlu follow 100%, adjust kepada situasi kewangan kita. Camna nak tau cara ini berkesan? Ada perubahan kepada kewangan kita.


Contohnya, dulu tiada Dana Kecemasan/Emergency Fund. Now dah ada. Dulu hutang credit card asyik bawa baki ke depan, sekarang no more. Then i think ini measurement yang kita berjaya urus cashflow kita dengan LEBIH BAIK.


Ok so guidelines nya lebih kurang begini.


  1. Check balik semua assets & liabiliti . Jika ada hutang credit card tertunggak, ini perlu jadi priority anda pada masa ini. Kita nak mulakan urus cashflow dengan zero CC so cashflow lebih positive. Jika tiada hutang CC tertunggak, boleh mulakan dengan Emergency Fund.

  2. Emergency Fund - ada dua level. Starter EF & Full EF. Kita boleh target nak full kan Starter EF dulu. Baca kat sini *FAQ tentang EF*

  3. Setup EF ada pengiraannya. basically kita guna konsep berapakah perbelanjaan kita sebulan. Bukan ikut gaji .


Step by Step nak SETUP EF ada di page ini.

Bina-dana-kecemasan


Jika anda ada hutang CC tertunggak, or hutang-hutang lain yang anda serabut & nak habiskan. Wajib tonton video ini.



4. Bila dah kira berapa expenses kita sebulan, so now target kita nak penuhkan EF. Kadang2 anda mungkin dah ada CASH, tapi cash ni ada lumpsum dengan semua savings lain. So what we do ialah ----> asingkan some cash jadikan as EF.

Cthnya jika EF anda ialah RM3000 sebulan, anda nak ada EF 6 bulan, so you need 18,000.

Jika anda dah ada cash assets RM10k. Meaning anda perlukan lagi 8000 sahaja.


5. Now, kita nak laju-laju penuhkan lagi 8000. Dari mana nak datang duit ni? Dari cashflow bulanan kita, BAKI GAJI. So now we need a budget.


6. Cara setup budget ini ada step by step . Basically inilah yg saya buatkan dalam Cashflow Edit Workbook, buku ini adalah guidance untuk baiki cashflow so anda ada LEBIH BANYAK BAKI.


7. Kita nak banyakkan baki dengan gaji sedia ada, supaya BAKI inilah kita nak guna untuk

  • penuhkan emergency fund

  • invest untuk retirement

  • invest untuk dana pendidikan anak

  • simpan untuk goals kita contohnya nak bercuti

  • simpan untuk rumah idaman


8. Well, sounds simple! tapi inilah HABIT DUIT yg kita nak create.

Follow me di IG untuk daily updates on Financial TIPS supaya Urus Gaji ada Baki.



2,610 views0 comments

Recent Posts

See All