top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureNafisah Amran

Tahniah Wahed Investor!

Wahed HLAL semalam 22/2/2024 mencatat nilai tertinggi, rujuk chart ini.



Apa maksud HLAL?

HLAL ada ticker untuk Wahed invest, kerana ianya ada ETF, bermaksud dlm HLAL ini ada banyak stocks. Stocks dalam satu bakul yang bernama HLAL. Mungkin ini bahasa mudahnya untuk kita faham.


Apa ada dalam bakul HLAL ini?

Ada saham-saham US yang shariah. Jika kita search, ini top holdings HLAL ini. Jadi kalau kita tengok, kita actually sudah ada invest di dalam Microsoft, Apple, Meta, Google, Tesla.


Wow, semua top company kan. Ya, sebab itu lah lately saham US naik, portfolio kita turut untung. Kerana HLAL invest didalam company ini.


Yang bestnya, fee wahed yang sangat-sangat rendah.

Jika anda ada satu portfilio, fee ialah antara 0.39%- 0.79% per annum.

Jika anda ada > 1, anda akan dicaj RM2.50 sebulan.

Boleh baca more details di website Wahed.


Pada pendapat saya, fee ini sangat rendah. Untuk invest in various US stocks, fee hanya 0.39%, ianya berbaloi.


Bagaimana pula dengan return?



Untuk bandingkan HLAL dengan benchmark yang lain, mungkin anda boleh perhatikan chart ini.

Compare dengan S&P 500 terus, which is not bad kan! Data ini dari Yahoo Finance.


Wahed juga tolong bayarkan zakat atas dividen yang kita dapat! Ya, bergantung kepada portflio kita, jika dalam portfolio kita tu ada saham yang beri dividen, kita jugak akan terima dividen itu.

another plus point!




Anda boleh mulakan dengan download apps Wahed, guna apps ya, WAHED tidak invest melalui telegram group- ramai scammer menggunakan nama Wahed untuk menipu ramai orang.


Boleh guna link refer di bawah:


Nafisah Binti Amran wants to give you a free Wahed bonus of RM10.


To claim your free reward make sure you use this referral code when you sign up: NAFBIN1



Pada saya, Wahed ni memang go for long term investment, dan paling bagus DCA konsisten.

Jika anda suka tengok market return, anda boleh beli masa HLAL turun, tetapi memang sukar itu kita timing market. Jadi seeloknya invest consistent.


Cuba anda tengok investor ini, dia invest dari Dec 2019 konsisten, cuba tengok return yang beliau dapat, WOW kan. Bila kita tengok chart tu menaik macam tu, itu tandanya dia konsisten invest, duit modal menaik. Line bawah adalah modal duit yang dimasukkan. Line atas adalah pulangan (nilai semasa akaun beliau).


So apa lagi jom kita pon konsisten invest! Mengikut empunya akaun ini, beliau DCA RM500 setiap bulan tanpa missed.



Siapa sepatutnya guna DCA? (ayat credit to FB group Wahed)


1. Gunakan kaedah DCA jika anda ingin melabur dalam instrumen berisiko sederhana dan tinggi. Sedangkan anda belum mempunyai ilmu dan kemahiran untuk mengurus pelaburan berkenaan dan tidak mempunyai masa yang terluang.


2. DCA membantu anda melabur secara konsisten setiap bulan untuk jangka masa panjang tanpa dipengaruhi emosi.


3. Tetapkan jumlah yang bersesuaian dengan kemampuan kewangan anda untuk melabur. Ini boleh membantu anda untuk terus konsisten dan tidak terbeban dengan masalah kewangan pada masa-masa mendatang.


4. Jangan biarkan emosi mempengaruhi anda dalam membuat keputusan pelaburan.

Walaupun harga saham sentiasa berubah, dengan DCA ia boleh membantu anda mengurangkan risiko.


Jika anda pandai monitor HLAL ticker, boleh je lumpsum invest masa rendah.


Atau guna teknik

DCA konsisten + masa harga rendah topup extra.


Okay itu saja, jangan lupa baca post lain berkenaan Wahed yang saya telah tulis sejak 2 tahun lepas.


Nafisah Binti Amran wants to give you a free Wahed bonus of RM10.

To claim your free reward make sure you use this referral code when you sign up: NAFBIN1

504 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page