top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureWanita Perlu Tahu

Travel ke Sapporo


Habis berapa banyak? Total dalam rm26-27k


Ticket 6 orang 13,000

Accomodation 5000+ cash tukar yen 3000

Main snowboard kat Mount Teine 2hari x 1000

Lain2 makan shopping


Preparation baju tak masuk (uii ini banyak gak)



Orang selalu tanya berapa habis travel?

Pastu “oo banyak duit dia”

Apa lies beneath the BIG expenses?

Sacrifice . At least for us lah.

Kami nak ready berani belanja big expenses wants ni , urus gaji dulu, dah 5tahun buat budgeting. 5 tahun sebelum tu, income lebih lebat tapi hutang masha allah lebih lebat. Semua ada saya share tapi kt instagram. Takde cover or rahsia, bila berjaya baru revealed. Dah revealed journey dari awal.

Lepas eliminate and reduce expenses, jual assets yg taknak keep & biawak hidup (rumah terbengkalai) dan banyak lagi….

Pastu belajar invest, mostly semua jenis investment & banyak platform yg kami dah cuba.

Alhamdulillah crypto sauk dari bawah , so bila dah profit, kami pon belilah tiket ke Sapporo ni.

Cashflow pon just nice masa ni dah ok, hutang2 kecik dan hutang kereta dah settled awal. Emergency fund ada, sinking fund ready utk expenses lain mendatang insha allah .

Baru lah berani nak commit impian “travel the world with the kids”

Tapi setiap org berbeza gaya kan, takde betul salah tapi travel jgn sampai bergolok gadai sebab tak ready cashflow. Ini cara kami & as “influencer kewangan” saya share dari segi financial begini. Hope dpt sesuatu.


Nnt saya karang itinerary insha allah.

Follow kat IGstory sbb saya update kat sana sokmo.



38 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page