top of page
Post: Blog2_Post
  • Writer's pictureNafisah Amran

Savings Part II

Updated: Jul 21, 2023

Savings Log (Page 46-48)


Siapa dah buat RM3000 savings challenge ni? Kita boleh guna page savings log ni untuk tulis setiap kali kita simpan duit ✨


Lebih mudah dan jelas berapa simpanan kita dah ada ✅


3000 Savings Challenge (Page 49)


Simpan amount sikit-sikit setiap minggu. Setahun kita aim RM3000. Saya saved ke akaun MIGA-i emas (under Maybank). Boleh juga ke akaun investment yang takde caj FPX transfer ye sebab kita nak minimakan processing fee.


More info cek IG highlights “3000 Savings Challenge". Setiap minggu kami akan update amount atau boleh je anda pick randomly. Template ni percuma di Telegram channel The Cashflow Edit.


Savings Log Tracker (Page 50-52)


Korang celebrate anniversary tak? If last minute teringat mesti tak sempat kumpul bajet kan 🙈


Apa kata set up sinking fund dan save dari awal, contoh target amaun ni RM1500 untuk staycation dengan pasangan.


Ideas lain untuk Sinking Funds


💡 Back to School

💡 Home renovation

💡 Birthday

💡 Tax


Jom berazam buat korban setiap tahun. Paling mudah saya guna tabung di Maybank2u, setiap bulan autodeduct je, saya set lepas hari gaji.


Anda banyak cara anda boleh simpan tapi cara simpan sikit-sikit gaya Sinking Fund perhaps paling tak pening kepala.


Gaji ni tak pernah cukup, jika anda rasa gaji kecik, tolong set aside RM50 sebulan dulu utk biasakan savings habit.lepas tu naikkan amount ok.


Selain tu, korang boleh juga track simpanan untuk roadtax & insurans dan servis kereta.


Savings Challenge Template (Page 53)


Jangan cepat putus asa, jangan rasa down untuk menyimpan! Cuba korang buat budgeting, track belanja mesti ada amaun yang boleh disimpan tu. Ubah habit lebih berjimat cermat & tak boros. Jom mula savings challenge ni! Kita pasti boleh 💪🏻


Sinking Funds All Year (Page 54-55)


Page ni untuk kita summarised semua Sinking Fund yang kita ada dalam satu page. Kenapa kita tulis kat sini?


✅ Mudah nak refer semua dalam satu page je

✅ Senang nak buat budget dan mula menyimpan

✅ Dah siap plan terus simpanan untuk setiap tahun



Savings Goal Tracker (Page 56)


Idea yang korang boleh guna untuk page ni, bantu korang untuk savings & rasa lebih bersemangat nak simpan duit ✨



161 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page